Jazz ja kahvi

Jazzbrunssi

Jazz + brunssi = jazzbrunssi

Tällä viikolla useat koulut viettävät syyslomaa, joten Jazzkahvila Mazzuuni pitää ovet avoinna joka päivä muista mahdollisista aikatauluilmoituksista poiketen klo 12-16. Viikon päätteeksi pöytään katetaan maistuva jazzbrunssi.

100-vuotta Suomea ja jazzia

Brunssin teemaksi valikoitui 100 vuotisjuhlat. Nimittäin Suomemmehan on tänä vuonna 100 vuotias! Mutta niin olisi 10.10., Aleksis Kiven päivänä, ollut myös Thelonius Monk, tuo jazz-taiteen nero. Thelonious Monk (1917-1980) oli 1950 ja 1960 -lukujen johtava jazzpianisti, omaperäinen muusikko ja jazzin nerokas innovaattori. Hän loi musiikillaan suuntauksen, jolla on ollut suuri vaikutus jazzin myöhempään kehitykseen. Monk tunnetaan omaperäisestä improvisaatiotyylistään sekä monista jazzstandardeiksi muodostuneista sävellyksistään. Monkia pidetään yhtenä jazzin bebop-tyylin perustajista. Monkin tunnetuimpiin sävellyksiin kuuluvat ”Ask Me Now”, ”Blue Monk”, ”I Mean You”, ”Rhythm-a-ning”, ”’Round Midnight” ja ”Straight, No Chaser”.

Thelonious Monk, Minton's Playhouse, New York, N.Y., ca. Sept. 1947 (William P. Gottlieb 06191).jpg

Lisää legendoja

Samoin tänä vuonna, huhtikuun 25. päivä, tuli kuluneeksi sata vuotta toisen jazz-legendan, Ella Fitzgeraldin syntymästä. Hän oli 1900-luvun merkittävimpiä jazzmuusikoita ja ehkä kaikkien aikojen tunnetuin naispuolinen jazzlaulaja. Laajan äänialansa, erehtymättömän sävelkorvansa ja kauniin äänenvärinsä lisäksi hänen taitonsa fraseerata melodioita ja kykynsä improvisoida laulua olivat poikkeukselliset. Miltei kuusikymmentä vuotta kestäneen taiteilijanuransa aikana häneltä ilmestyi useita kymmeniä albumeita ja hänet palkittiin muun muassa kolmellatoista Grammylla.

Ella Fitzgerald 1940.jpg

Sunnuntaina 22.10. järjestettävän jazzbrunssin yhteydessä keskitymmekin luonnollisesti näiden legendojen musiikkiin. Mausteena Suomen 100-vuotista historiaa kunnioittaen joitakin suomalaisia versioita näiden taiteilijoiden klassikoista.

Tällä kertaa nautimme siis jazzista äänitteiden muodossa, mutta äänenlaadusta ei tarvitse tinkiä. Siitä pitää huolen Turun Hifistudion tiloihimme asentamat kotimaiset käsintehdyt Genelec-kaiuttimet, joiden kautta sävelet jakautuvat tasapainoisesti koko kahvilan ja gallerian alueelle.

Viikonlopun uutuutena on brunssin yhteydessä mahdollista päästä nauttimaan Tampereen jäätelötehtaan artesaanijäätelöiden lisäksi käsintehdyistä fudge- makeisista. Voit ostaa myös kotiin vietäväksi näitä mielenkiintoisia ja suussasulavia Alajärven tilan herkkuja, joita löytyy kahvilastamme kuutta eri makua.

Joten, tartu tilaisuuteen ja ilmoittaudu jo lähes perinteiselle Jazzbrunssillemme. Sitovat paikkavaraukset perjantaihin 20.10. klo 23 mennessä joko sähköpostiin kahvila@jazzkahvila.fi tai puhelimitse tai tekstiviestillä numeroon 044-239 9645. Tapahtuman Facebook- event löytyy osoitteesta: https://www.facebook.com/events/159093301352998.

Brunssin hinta on aikuisille 20 euroa ja alle 12 vuotiaille lapsille 10 euroa.